top of page

Geschiedenis

Zeilschip Spartivento is met een lengte van 29 meter en een breedte van 6,15 meter op 14 februari 1908 gebouwd als ijzeren aakschip, genaamd Alpha, aan de werf van J. Vos te Groningen. Van oudsher werden er goederen van het vaste land naar de vijf waddeneilanden vervoerd.

Toen de motorschepen de overhand kregen, is het schip gemotoriseerd. In de jaren '70 is het schip teruggebracht in originele staat en in gebruik genomen als zeilend passagiersschip. Momenteel is de Spartivento één van de grootste éénmast getuigde klassieke zeilschepen in Nederland.

Als zeilend passagiersschip is de Spartivento onderdeel van de Bruine Vloot. Deze benaming vindt zijn oorsprong in de kleur van de zeilen op deze schepen. De zeilen op deze schepen hadden een bruine kleur, doordat de zeilen getaand werden (tanen = het conserveren van het zeil, touw of visnet) om verrotting tegen te gaan. Dit tanen geeft een bruine kleur aan het behandelde materiaal. Tegenwoordig hebben veel zeilschepen witte zeilen, omdat rotten geen bedreiging meer vormt en witte zeilen vaak mooier gevonden worden en een betere bescherming vormen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

Rival.png
bottom of page